Daar is ‘m! Albert Heijn in Vlaanderen en België is feijn.

(Dit is deel 2 van een artikel over Albert Heijn. Het eerste deel leest u hier: https://belned.wordpress.com/2011/03/09/albert-heijn-brengt-noord-nederlandse-taal-naar-vlaanderen/)

Albert Heijn opende recent een eerste filiaal in Brasschaat. Feijn!

Feijn is vooral dat Albert Heijn zich aanpast aan onze locale spreekgewoonten en daarvoor extra moeite doet.  Op de posters op bushokjes die Albert Heijn aankondigen staat namelijk te lezen: “Albert Heijn. Daar is ‘m!” En dus niet het Nederlandse “Daar is ie.” Albert Heijn, daar is ‘m. Daar is ‘m.

Op het internet vonden we een enthusiaste AH fan die de volgende foto van de poster maakte:   <a href=”http://cjoint.com/data/0dqpelAYjjr.htm”>

En weer een andere AH fan merkt op een internetforum op dat de Nederlanders de uitdrukkingen “daar is ‘m” kennen dank zij Vlaams sportcommentator Rik de Saedeleer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rik_De_Saedeleer Die slaakte bij de WK kwalificatiewedstrijd van 1985 (zo lang geleden!) de kreet “Daar is em, daar is em! ” toen de Rode Duivels een goal haalden tegen Nederland.

Nederlandstalige Belgen weten dat “daar is ‘m” een heel gewone uitdrukking is. Maar vanwege de druk die op onze spreektaal gezet wordt (die niet goed genoeg voor het AN is), kunnen we de collegiale steun van Albert Heijn uit het noorden zeker gebruiken.

Het is ook niet evident dat een Nederlands bedrijf zich aan de locale spreekgewoonten in België aanpast. Denk maar aan Hema, een Nederlands bedrijf dat al jaren voet aan de grond heeft in België en het in Hema reklamefolders nog steeds over “jurken” heeft terwijl zowat iedereen weet dat Belgische vrouwen kleedjes en geen jurken dragen. Of kijk naar Bel & Bo…)

Albert Heijn, alvast bedankt voor uw steun voor het Belgisch Nederlands.

Meer over het Zuid Nederlands/Belgisch Nederlands in dit Knack opiniestuk:  http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/opinie/vrije-tribunes/red-het-zuid-nederlands-bea-hanssen/opinie-1194981043695.htm

Reacties uitgeschakeld voor Daar is ‘m! Albert Heijn in Vlaanderen en België is feijn.

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.